Monday 2 February 2015

Greece: Time to Go Cold Turkey? Yanis Varoufakis Quote (and Channel 4 Documentary)




“We have resembled drug addicts craving the next dose. What this government is all about is ending the addiction.” 

Related:

Yanis Varoufakis' Channel 4 documentary (thanks to June Samaras and Greek Reporter)


Greece will no longer deal with ‘troika’, Yanis Varoufakis says (Kerin Hope in Athens and Stefan Wagstyl in Berlin), Financial Times


According to Nicos Yannis (Facebook), Brussels/ECB planned to disband the 'Troika' before it became a priority of the new government. True? Yannis has a lengthy Facebook article on the issue (I am not a member of Facebook). Here it is:

Η τρόϊκα ούτως ή άλλως τελεί υπό κατάργηση, ύστερα από την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Pedro Cruz Villalón) στα μέσα Ιανουαρίου 2015, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την Ολομέλεια μέχρι το καλοκαίρι και προβλέπει ότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετέχει πλέον σε αυτήν, μετά την έγκριση της ενεργοποίησης του μηχανισμού αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και συνακόλουθα την υποχρέωση μη άμεσης εμπλοκής της ΕΚΤ σε προγράμματα χρηματοδοτικής υποστήριξης που δέχεται κράτος από το οποίο η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα.

Αυτό έχει μείνει σκοπίμως άγνωστο στην Ελλάδα, ώστε να δίνεται στους "ιθαγενείς" η εντύπωση παταγώδους κυβερνητικής επιτυχίας επί του προκειμένου (η μικρή Ελλάς κατήργησε την τρόϊκα!), ώστε να αντισταθμιστεί η κραυγαλέα υποχώρηση που θα ακολουθήσει επί της ουσίας στο πεδίο της αναπόφευκτης συνέχισης της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων.

Φυσικά θα υπάρξει ενιαίο μέτωπο ΕΕ και κυβέρνησης και ορθώς και μακάρι να μείνει συνεπής σε αυτό η κυβέρνηση, σε ότι αφορά την φοροδιαφυγή και διαπλοκή κράτους - οικονομικής ολιγαρχίας. Βεβαίως κι εκεί εφόσον συμβεί αυτό, θα έχει πραγματική αξία εάν δεν φύγουν τα χλωρά μαζί με τα ξερά (δεν γκρεμίζουμε, αλλά χτίζουμε καλύτερα) και εάν δεν συμβεί ένα νέο "φύγε εσύ έλα εσύ", αλλά ένα νέο υγιές, ανταγωνιστικό, εξαγωγικό, επιχειρηματικό περιβάλλον.

Γιατί όταν ζητούμε ανάπτυξη αντί λιτότητας, εγώ δεν εννοώ να μας δώσουν τσάμπα χρήματα τα οποία να καταλήξουν τελικώς στην κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων, όπως το εννοεί η κυβέρνηση, είτε από αριστεροσύνη είτε από παρασιτικό λαϊκισμό. Για να μην σπαταληθούν λοιπόν όπως και τόσα άλλα μέχρι σήμερα, πρέπει ν' αλλάξουμε συνήθειες ο καθένας, να σοβαρευτούμε και να εργαστούμε σκληρά, συστηματικά, με εντιμότητα και χωρίς πονηριές και ευκαιριακές αντιλήψεις, με επίγνωση του πεπερασμένου των ευκαιριών που έχουμε και της ευθύνης για το παρελθόν και το μέλλον της Ελλάδας. Μπορούμε;

Nicos Yannis

No comments:

Post a Comment