Friday 24 February 2017

Greek Language, Culture and Media; Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας


Information about a new book on YouTube

Nicoletta Tsitsanoudi - Mallidi, Asst. Professor of Greek Language and Linguistics, University of Ioannina.

Scheduled for Mar 6, 2017:

Οι εκδόσεις Gutenberg, η Σχολή Επιστημών Αγωγής, Π.Τ.Ν του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο ΙΑΝΟS οργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του συλλογικού τόμου: Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως σήμερα που επιμελήθηκε η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γεώργιος Δ. Καψάλης Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Διονύσης Τσακνής Πρόεδρος ΕΡΤ Α.Ε.

Περικλής Πολίτης Αν. Καθηγητής Τμήματος ΜΜΕ του ΑΠΘ

Λίνα Ρόζη Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, Fellow CHS – GR, Harvard University

Γιάννης Μαμάης Διευθυντής Πολιτιστικού Προγράμματος 3ου Θερινού Πανεπιστημίου

και η επιμελήτρια του τόμου

Ο τόμος αποτελεί γέννημα των δύο Θερινών Πανεπιστημίων «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, του Γραφείου Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Στο πρόγραμμα συμμετείχε επίσης η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης.

Το βιβλίο, που εντάσσεται στη Γλωσσολογική Βιβλιοθήκη των εκδόσεων Gutenberg και σχεδιάστηκε καλλιτεχνικά από τον κ. Γιάννη Μαμάη, περιλαμβάνει κείμενα για τη διδασκαλία και τις χρήσεις της ελληνικής γλώσσας σε σύγχρονα (δια/πολυπολιτισμικά) περιβάλλοντα, ενώ στο δεύτερο μέρος του δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της ελληνικής γλώσσας με την επικοινωνία, από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα. Στην έκδοση έχουν ενσωματωθεί άρθρα για την εξουσία, την οικονομική κρίση και τις απεικονίσεις τους στα σύγχρονα ΜΜΕ. Σε αυτή συμμετέχουν καθηγητές από Ελληνικά ΑΕΙ καθώς και από τα Πανεπιστήμια του Harvard και του Rio De Janeiro.

Στo πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα ανακοινωθεί και η διοργάνωση του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου στο Γαύριο της Άνδρου, από 9 έως 16 Ιουλίου, με θέμα: «Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και την κρίση. Τα όρια του επιτρεπτού λόγου».

Ειδικότερα, το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Φέτος για δεύτερη χρονιά υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (Ελλάδος). Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο θα καλύψει τις θεματικές:

-Η λογοκρισία στον δημόσιο λόγο. Ιστορική αναδρομή και επίκαιρες προσεγγίσεις.

-Λογοκρισία και δημοσιογραφικός λόγος. Πολιτική λογοκρισία και επικοινωνία.

-Εξουσία και μηχανισμοί λογοκρισίας και επιβολής.

-Γλωσσική λογοκρισία και γλωσσικός σχεδιασμός.

-Η λογοκρισία στη μουσική, στο θέατρο, στη γελοιογραφία, στην ερωτική λογοτεχνία.

-Κριτικός γραμματισμός και Κριτική Ανάλυση Λόγου. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης από την παιδική ηλικία.

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους.

Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν κατόπιν αξιολόγησης. Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει καθημερινές τετράωρες διαλέξεις, εργαστήρια, συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών στο τέλος κάθε εργαστηρίου/διάλεξης, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Πληροφορίες στο email: nitsi@cc.uoi.grκαι στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

No comments:

Post a Comment