Saturday 30 December 2017

Žantovský: Havel (Double CD), Václav Havel; Michael Žantovský; Biography; Audiobook


The biography:


"Václav Havel: iconoclast and philosopher king, an internationally successful playwright who became a political dissident and then, reluctantly, a president. His pivotal role in the Velvet Revolution and the modern Czech Republic makes him a key figure of the twentieth century. Michael Zantovsky was one of Havel's closest confidants. They lived through the revolution and during Havel's first presidency Zantovsky was his press secretary, speech writer and translator. Their friendship endured until Havel's death in 2011, making him a rare witness to this most extraordinary life".


MICHAEL ŽANTOVSKÝ ON HIS BOOK “HAVEL”, Radio Praha Interview

New York Times review: ‘Havel: A Life,’ by Michael Zantovsky

Guardian review

A double audiobook CD from Supraphon

Informace o albu (information about the album - try Google Translate)


"Zvuková verze biografie podrobně postihující nesmírně zajímavé osudy Václava Havla, velké osobnosti naší země, od jeho dětství až do smrti

Životopis velké postavy českých a světových dějin 20. století, Václava Havla, napsal Michael Žantovský, jeho přítel a spolupracovník z doby disentu i Havlova prezidentství. Knihu vydalo nakladatelství Argo.

Autor čerpal z vlastních zážitků a zkušeností, z literatury, rozhovorů, zápisků, Havlových projevů literárních, politických i filosofických. Využil při práci svých profesí klinického psychologa, překladatele, Havlova tiskového mluvčího a politického reprezentanta naší země (byl velvyslancem v USA, Izraeli a Velké Británii). V současné době je ředitelem Knihovny Václava Havla, instituce, jejímž cílem je shromažďovat, studovat a šířit dílo a odkaz tohoto velkého muže, dramatika, literáta, nevšedního myslitele a politika a připomínat současným generacím fascinující přínos jeho práce. Biografie byla napsána původně anglicky, přeložena již do desítky jazyků (do češtiny ji přeložil autor sám), vzbudila v literárním světě mimořádné nadšení. Podrobná a zasvěcená chronologie Havlova života a díla je psaná s objektivitou, kritickým nadhledem a zároveň s vřelým pochopením pro všechny životní peripetie sledované osobnosti".

From my own photo archive:


Michael Žantovský (right) - in my Prague office,
before the Velvet Revolution


President Havel (right)




Also of interest: Bohumil Hrabal.


No comments:

Post a Comment