Sunday 8 April 2018

Revival of An Old Tradition, Near Filiates, Thesprotia, Epirus: Με κλαρίνα ..στο νεκροταφείο Αναβίωσε το συγκινητικό έθιμο στο Γηρομέρι Φιλιατών



From Epirus TV News - Με κλαρίνα ..στο νεκροταφείο Αναβίωσε το συγκινητικό έθιμο στο Γηρομέρι Φιλιατών (YouTube Video)

"Στη Θεσπρωτία, μέσα σε μια καταπράσινη πλάγια του όρους Φαρμακοβούνι, βρίσκεται χτισμένο το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό Γηρομέρι Φιλιατών, με όμορφα καλντερίμια και παλιά πέτρινα αρχοντικά διώροφα σπίτια, ενώ εντυπωσιάζει η θεά που διαθέτει και το γαλήνιο τοπίο με την απόλυτη ησυχία.

Τη Δευτέρα του Πάσχα οι κάτοικοί του, αναβιώνουν σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, το μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα, που χάνεται στα βάθη των χρόνων κι έχει ρίζες του στις αρχές του 18ου αιώνα, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Αμέσως μετά την θεία λειτουργία στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο νεκροταφείο, κάτοικοι και συγγενείς νεκρών, πηγαίνουν με οργανοπαίχτες πάνω από τους τάφους.

Οι συγγενείς του νεκρού, αναπολούν στιγμές του παρελθόντος και παραγγέλνουν το αγαπημένο τραγούδι του όσο ήταν στη ζωή, να ακουστεί πάνω από τον τάφο του. Στο κάθε μνήμα ακούγετε και το αντίστοιχο τραγούδι.

Οι μουσικοί ήχοι με κλαρίνα, ντέφια, λαούτα και ακορντεόν, σπάζουν τη νεκρική σιωπή και οι ζωντανοί γιορτάζουν τη Λαμπρή, με τους δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν.

Στη συνέχεια, όλοι όσοι βρίσκονται στο νεκροταφείο, στήνουν γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια έξω από το νεκροταφείο, ενώ το γλέντι συνεχίζεται από πόρτα σε πόρτα σ' όλα τα σπίτια του χωριού και το έθιμο συνεχίζει να υπάρχει από γενιά σε γενιά καθώς εκεί, βρίσκονται και τα παιδιά του χωριού".

1 comment: