Follow by Email

Saturday, 12 August 2017

Campaigns Against TourismSimon Calder writes on an increase in activism


Ban the sex‑crazed Brits, Zorba, and you’ll be dancing on your economy’s grave, Rod Liddle, Sunday Times - "There’s a nice photograph you can find on Facebook of some British people enjoying themselves on holiday on Corfu. A tender and romantic moment depicting — as the poet Homer might have put it — “two friends, two bodies, with one soul inspired”.


See also: Greece: 30 million tourists in 2017? Amenities for Tourists 60 Years ago


Ian Rankin, Sunday Times: Ian Rankin: mass tourism is not killing my beloved Edinburgh

"The festival’s in full swing and the hordes are descending — critics say mass tourism is killing Edinburgh’s soul. Nonsense, says the bestselling author Ian Rankin, bring on the busloads".


Locals condemn the ‘tiny minority’ behind the anti-tourism attacks, Chris Haslam, Sunday Times, Travel

 Arran Paisos Catalans: "The problem is not tourism but the tourism model that generates benefits for very few people and worsens living conditions for the vast majority",

Arran Tweet

Arran, youth organization of the Independentist Left

Països Catalans, August 2017.
"El problema no és el turisme sinó l’actual model turístic. Un model turístic que respon a un model capitalista que està concentrant els beneficis en molt poques mans, que està provocant la destrucció del nostre territori, que està fent augmentar els preus del lloguer fins al punt que ens expulsa dels nostres barris, allunyant a les persones de les seves xarxes familiars i de suport que fa que el treball reproductiu que assumim majoritàriament les dones quedi encara més individualitzat i suposi una càrrega de feina més elevada, que està precaritzant encara més els llocs de feina, que està convertint les ciutats en aparadors i destruint la pròpia identitat dels barris… En definitiva, un model de turisme que genera beneficis per a molt poques persones i empitjora les condicions de vida de la immensa majoria.

Davant d’aquesta situació, hem decidit passar a l’acció i alhora fer públiques un seguit de propostes polítiques de mínims per intentar alleugerir la situació caòtica i injusta que està provocant el lliure mercat turístic, especialment en els camps de l’habitatge i el treball. Unes reformes del model turístic que en cap cas són un objectiu final, sinó una manera de pal·liar de manera immediata les conseqüències crítiques que està rebent la població:

    Aturar de forma immediata l’emissió de llicències d’activitat per a hotels i empreses vinculades al turisme, i iniciar un procés de debat públic sobre com avançar cap a un model de turisme sostenible a nivell ecològic i social.

    Millorar les condicions laborals, augmentar i controlar els salaris, acabar amb el treball en negre així com amb les externalitzacions en les empreses relacionades amb el turisme, a través d’una aposta forta i real pel control i per la inspecció de treball, la transparència, la participació de les treballadores en la gestió de les empreses, i el foment del cooperativisme.

    Augmentar els impostos a les empreses del sector turístic i destinar la recaptació a diversificar l’economia per tal d’avançar cap a la sobirania econòmica.

    Prohibir de forma immediata l’activitat de les empreses relacionades amb els pisos turístics, com per exemple Airbnb, així com regular el preu de l’habitatge i adquirir-ne un ampli parc públic, per tal d’assegurar el dret a un habitatge digne a totes les ciutadanes.

Expropiar les principals empreses i actius turístics del país com poden ser els diversos ports esportius, hotels com el Vela o Las Arenas, o parcs temàtics com Port Aventura, posant així els beneficis econòmics que generen al servei de tota la població.

Des d’Arran, a més, animem a les joves, i a totes les persones, a unir-se a la lluita contra l’actual model turístic, i especialment, a participar de les diferents entitats i plataformes ciutadanes i veïnals que dia a dia lluiten contra la massificació turística i pel dret a la ciutat, ja que només amb la lluita i l’autoorganització popular aconseguirem que no ens facin fora dels nostres barris, que ens paguin el que ens pertoca per les feines que fem, i construirem entre totes un model turístic compatible amb una vida digna".


Europe hates tourists – and with good reason, Suzanne Moore, The Guardian

"Tourism is tourism. Indeed, part of the joy of it is thinking you are better than other tourists. That is the purpose of travel writing – it is a glorious display of consumer discernment...Surely what we are seeing now is that cheap travel is yet another way in which globalisation is not working for everyone...  What happens when locals feel completely taken over by tourists? Taleb Rifai, the secretary general of the United Nations’ World Tourism Organization, considers anti-tourist sentiment a serious issue. And it is. I am not trying to ruin your holiday. But there is no denying the innate imperialism of much tourism. We tread heavily through the homes of others as if we owned them. No wonder they wish we weren’t here".

No comments:

Post a Comment