"Stakofisi" - a traditional dish from Corfu. Known in Sicily as stoccafissu.
About stockfish
MyKerkyra.gr : είδος από ψάρι παστό που πωλείται και σήμερα σε αρκετά Κερκυραικά παντοπωλεία, με την ίδια ονομασία (ή στακοφύσι)
Στακοφύσι (Stock-fish) - Γνωστό από την εποχή των Βενετσιάνων νωρίς τον μεσαίωνα (pesse stocco), μόνο το όνομα είναι δανεισμένο από την Αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για "ξερό" (αποθηκευμένο και ξεραμένο) μπακαλιάρο, που για να φαγωθεί τον αφήνουν σε ανανεούμενο θαλασσινό νερό. Σοταρισμένα κομμάτια μπακαλιάρου με κρεμμύδι και κοκκινοπίπερο, μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτα, πράσα και λίγη ζάχαρη. Ήταν η εκδοχή του μπουρδέτου για τους πλούσιους - www.corfu.gr
A recipe
Στακοφύσι Κερκυραϊκό
I like the word - but I prefer bourdeto
Μπουρδέτο (Βενετ. Bordeto) - Βραστός σκορπιός ή γαλέος ή μπακαλιάρος παστός ξαλμυρισμένος καλά, με κόκκινη καυτερή σάλτσα (πολύ κοκκινοπίπερο και καυτερή πιπεριά ολόκληρη), που στο τέλος σβήνεται με χυμό φρέσκου λεμονιού. |
No comments:
Post a Comment