Monday 4 February 2019

Graham Melville-Mason; Uzavřel se život Grahama Melvilla-Masona, přítele české hudby



I have just heard the sad news of the death, on February 2nd, 2019, of Graham Melville-Mason, a very good friend from the 1980's. We first met at the Bratislava Music Festival, followed by many meetings in Prague and London, and at his home in Muswell Hill. Graham was 85 years old; he would have been 86 on 4th March, 2019.

He performed a huge service for Czech, Slovak and British music; for BBC Radio 3; for the Czech and Slovak Music Information Centres; for the British Council, the Edinburgh Festival, the British Dvořák Society and the Prague Spring Festival. He was an outstanding proponent of international cultural relations and contributed enormously to the close cultural relations between the UK and the Czech and Slovak Republics; cultural and musical links were greatly enhanced by his unstinting efforts and hospitality. He was a highly-respected musicologist; his knowledge and activities being admired and appreciated by a host of Czech and Slovak composers, conductors and musicians alike.

These two articles say more than I can put in words at present:

An article by Jitka Vlašánková, 14.3.2018


A Passion for Czech Music, Rob Cameron, Radio Praha, 22.6.2004


I  extend my sincere condolences to his wife Alexandra (Alex) and to family members. Graham will be very much missed.


A Czech announcement:


Uzavřel se život Grahama Melvilla-Masona, přítele české hudby


Česká klasika ztratila jednoho z dlouholetých zahraničních příznivců. Ve věku nedožitých 86 let zemřel 2. února britský muzikolog Graham Melville-Mason, znalec a příznivec české klasické hudby a přítel a podporovatel jejích autorů a interpretů. Vědec, publicista a organizátor hudebního života po desetiletí nenápadně stál za mnohými aktivitami týkajícími se v Británii české hudební tvorby a interpretačního umění. Byl činný v Britské Dvořákově společnosti pro českou a slovenskou hudbu. Po léta ji fakticky vedl a po odchodu na odpočinek zůstal jejím patronem. Společnost, založená v Roce české hudby 1974 a mající na sedm set členů, pořádá po Británii přednášky, setkání a diskuse s českými hudebníky, pořádá koncerty mladých českých muzikantů studujících v Británii, uděluje českým a slovenským studentům stipendium pro prestižní Mezinárodní letní školu v Dartingtonu, iniciovala rovněž spolupráci s Národním muzeem směřující k vytvoření mezinárodní databáze zdrojů na téma Dvořák a v neposlední řadě založila fond na rekonstrukci Dvořákovy vily Rusalka na Vysoké u Příbrami…. Do jejích řad patřil i dirigent Charles Mackerras. Graham Melville-Mason rozvíjel svůj zájem o českou hudbu už v době, kdy byl zaměstnán v Londýně v BBC. Naplno se pak hlavní náplní jeho profesního i osobního života česká hudba stala po roce 1989. Stal se tehdy logicky také poradcem festivalu Pražské jaro, k němuž pak zcela nerozlučně patřil víc než dvě desetiletí.




.

No comments:

Post a Comment