Tuesday 19 February 2019

Brexit: Greece-UK, Citizens' Rights (Greek and English Texts)



Διαβάστε Επιστολή ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου @gkatr προς τον Βρετανό ομόλογό του J. Hunt σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μετά την αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την

@GreeceinUK https://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/epistole-upourgou-exoterikon-katrougkalou-pros-ton-bretano-omologo-tou-hunt-skhetika-me-ten-prostasia-ton-dikaiomaton-ton-politon-meta-ten-apokhorese-tou-en-basileiou-apo-ten-ee-15022019.html …


Επιστολή Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, προς τον Βρετανό ομόλογό του, J. Hunt, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μετά την αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ (15.02.2019)


Re: Letter from the Minister of Foreign Affairs, G. Kathrougalou, to his British counterpart, J. Hunt, on the protection of citizens' rights following (from Corfu Forum)


Very helpful postings.

προς τον Βρετανό ομόλογό του, J. Hunt, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μετά την αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ (15.02.2019)


Επιστολή Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, προς τον Βρετανό ομόλογό του, J. Hunt, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μετά την αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ (15.02.2019)

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019


«Αθήνα, 15/2/2019

Αγαπητέ συνάδελφε,

Σας ευχαριστώ για την από 23 Ιανουαρίου 2019 επιστολή σας σχετικά με την προστασία των Δικαιωμάτων των Πολιτών μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.
Το ΗΒ υπήρξε βασικός και πολύτιμος εταίρος της Ελλάδας εντός της οικογένειας της ΕΕ και η απουσία του θα είναι πραγματικά αισθητή. Ωστόσο, σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη στρατηγική μας εταιρική σχέση σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τη θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με την οποία το ΗΒ αποχωρεί από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη.

Πιστεύουμε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μια συντεταγμένη και χωρίς απρόοπτα αποχώρηση, καθώς και η νομική ασφάλεια τόσο για τις δημόσιες αρχές όσο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η Συμφωνία Αποχώρησης μπορεί επίσης να διασφαλίσει πλήρως την προστασία των Δικαιωμάτων των Πολιτών μας η οποία παραμένει κορυφαία προτεραιότητα και των δύο χωρών μας.

Για τον λόγο αυτό, υποστηρίξαμε σθεναρά, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Αποχώρησης, την υιοθέτηση μιας πιο γενναιόδωρης προσέγγισης αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και του ΗΒ καθώς και των μελών των οικογενειών τους. Στο ΗΒ διαβιοί σημαντική ελληνική κοινότητα όπως και στην Ελλάδα πολυάριθμη βρετανική κοινότητα και ευχόμαστε ότι και οι δύο θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν πλήρως τις παροχές και τα προνόμια που είχαν πριν την αποχώρηση. Για αυτό το λόγο υποστηρίζουμε σθεναρά την ανάγκη κύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης πριν την 29η Μαρτίου 2019.

Η κύρωση ωστόσο παραμένει αβέβαιη και είμαστε αναγκασμένοι να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ενός σεναρίου αποχώρησης χωρίς συμφωνία, σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και άλλα Κράτη Μέλη. Σε αυτή την περίπτωση επίσης, πρωταρχική προτεραιότητα είναι τα Δικαιώματα των Πολιτών και ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι Βρετανοί πολίτες οι οποίοι επιλέγουν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται στο ΗΒ και την Ελλάδα αντιστοίχως, θα συνεχίσουν να το κάνουν ανεμπόδιστα και θα απολαμβάνουν πλήρως ανάλογα, εάν όχι τα ίδια, δικαιώματα που απολάμβαναν πριν την αποχώρηση.

Χαιρετίζουμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης του ΗΒ σχετικά με τη χρήση του Σχεδίου της ΕΕ για τους Ευρωπαίους Υπηκόους (απόκτηση καθεστώτος εγκατεστημένου πολίτη) σε περίπτωση μη συμφωνίας καθώς και για τη σαφήνεια και τη νομική ασφάλεια που παρέχεται για όλες τις κατηγορίες των πολιτών της ΕΕ.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Hunt,

Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω αναφορικά με αυτό ότι οι Βρετανοί πολίτες που ζουν ήδη στην Ελλάδα, είναι καλοδεχούμενοι και χαίρουν της εκτίμησής μας, ενώ αποτελούν σημαντική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Τα δικαιώματά τους θα αναγνωριστούν και θα διασφαλιστούν πλήρως, σύμφωνα με την αμοιβαιότητα που παρέχει το ΗΒ στους πολίτες της ΕΕ. Οι κρατικές μας υπηρεσίες εργάζονται αμελλητί για την κατάρτιση νομοσχεδίων ταχείας εφαρμογής (fast-track) τα οποία θα ψηφιστούν εγκαίρως πριν την 29η Μαρτίου 2019 και θα δίνουν τη δυνατότητα στους Βρετανούς πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους που ζουν ήδη στην Ελλάδα πριν την ημερομηνία αποχώρησης (29 Μαρτίου 2019), να παραμείνουν στη χώρα και να συνεχίσουν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται καθώς και να απολαμβάνουν τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όσο αναφορά το τελευταίο, σκοπός της υπό συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ πρότασης κανονισμού είναι η κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση της μη επίτευξης συμφωνίας, ειδικότερα για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης μετά την αποχώρηση του ΗΒ.
Στόχος των εθνικών μας νομοσχεδίων είναι επίσης να υπάρξουν πρόνοιες για τις κατηγορίες πολιτών που θα καταφθάσουν στην Ελλάδα μετά την ημερομηνία αποχώρησης (29.3.2019). Έχω ήδη διαβουλευτεί με τους συναδέλφους μου, τους καθ’ύλην αρμόδιους υπουργούς, και σκοπεύω να προβώ σύντομα σε δημόσια ανακοίνωση. Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε στενό συντονισμό με όλους τους υπόλοιπους κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες, παραμένει στη διάθεση της βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και των κρατικών σας υπηρεσιών.

Προσβλέπω στη συνέχιση και την ενίσχυση της εξαιρετικής μας συνεργασίας στους διάφορους τομείς που συνδέουν τις δύο μας χώρες και ελπίζω να συναντηθούμε στο άμεσο μέλλον.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Κατρούγκαλος»


Greece assures “rights of UK nationals fully guaranteed” even without Brexit deal, KTG


Visa-free for Britons to enter Greece, in case of No-Deal Brexit, KTG


See also EU Citizens' Rights and Brexit, document from July 2017 (Pdf)

https://www.mfa.gr/uk/images/stories/london/docs/EUcitizens_FAQpublication%2014%2007%202017.pdf


Amendment to May's Brexit deal could protect UK and EU citizens' rights, EuroNews

No comments:

Post a Comment