Sunday, 26 May 2013

Greece: Buy a Property-Obtain a Residence Visa, New Law for Non-EU Citizens


Kathimerini

"Less than two weeks after Samaras told a business conference in Shanghai that Chinese entrepreneurs investing more than 250,000 euros in real estate in Greece would get a five-year residence permit, the first major deal has been struck between a Greek real estate firm and a Chinese brokerage, Kathimerini understands".

"The European Commission states that it is the prerogative of individual nations to decide whether to extend residence permits to non-EU citizens. Nevertheless there have been reports of objections to the Greek government’s initiative due to security concerns".

"Strong interest from Russia, China and Arab Countries" (Kathimerini, in Greek*)

After 5 years' legal residence, EU Legislation makes permanent European residence possible for non-EU citizens.

"The European Union (EU) grants European resident status to non-EU nationals who have legally and continuously resided for a period of five years within the territory of an EU country. The directive also approximates national legislation and practices regarding the terms for conferring this resident status and lays down conditions for residence in EU countries other than the one which conferred the resident status".

More on Greece, property purchase, residence permit

Conditions clarified, To Vima

The Tribune, India, on the Spanish residence visa offer.

More on Spain

*
Οι βίζες μάς φέρνουν επενδυτές σε ακίνητα

Η τιμή έχει ορισθεί στις 250.000 ευρώ. Με την αγορά ή τη χρονομίσθωση ενός ακινήτου αυτής της αξίας (και πάνω), «οι πόρτες ανοίγουν». Έντονο ενδιαφέρον από τη Ρωσία, την Κίνα και αραβικές χώρες

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα Ρώσοι, Κινέζοι, Αραβες και όποιοι «τρίτοι» επιθυμούν να εξασφαλίσουν βίζα 5ετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης και κατ’ επέκτασιν, μέσω της Συνθήκης του Σένγκεν, πρόσβαση στην Ευρωζώνη. Η τιμή έχει ορισθεί στις 250.000 ευρώ. Με την αγορά ή τη χρονομίσθωση ενός ακινήτου αυτής της αξίας (και πάνω), «οι πόρτες ανοίγουν». Ο νόμος έχει ψηφισθεί και όλοι βρίσκονται σε φάση αναμονής για την εφαρμογή του. Οπως πληροφορείται η «Κ», ήδη η πρώτη συμφωνία μεγάλης ελληνικής εταιρείας real estate με κινεζικό γραφείο πρακτόρευσης έχει κλειστεί. Οι ενδιαφερόμενοι θα έρθουν, θα επιλέξουν και αφού αγοράσουν, θα εξασφαλίσουν τη βίζα και τα συνακόλουθα. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο άνοιξε δρόμους και προς αυτήν την κατεύθυνση. Εντονο ενδιαφέρον αναμένεται και από τη Ρωσία. Περιοχές με ζήτηση; Χαλκιδική, Πελοπόννησος και νησιά του Αιγαίου, για εξοχικές κατοικίες.

More detailed analysis (26 May):

Το κράτος «πουλάει» βίζες στην τιμή των 250.000 ευρώ

Στόχος, η προσέλκυση Ρώσων και Κινέζων επενδυτών με δέλεαρ την πενταετή άδεια παραμονής

Του Ηλια Γ. Μπελλου

Ο στόχος είναι σαφής: να έρθουν στην Ελλάδα, με το κατάλληλο... δέλεαρ, τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στην αγορά ακινήτων. Το μοντέλο ήταν λίγο ώς πολύ γνωστό. Το είχαν εφαρμόσει οι Κύπριοι πριν από εμάς, με επιτυχία. Και κάπως έτσι προέκυψε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγεί βίζα 5ετούς διάρκειας, με δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης, σε όσους ξένους αγοράσουν (ή χρονομισθώσουν) ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ.

Με το ενδιαφέρον των Ρώσων –οψίμως και των Κινέζων– ζωηρότατο και την Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης αλλά και της Συνθήκης Σένγκεν –γεγονός που μεταφράζεται σε ελεύθερη μετακίνηση, εντός αυτής, όσων αποκτήσουν βίζα για την Ελλάδα– οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Τόσο στο μέτωπο της αγοράς κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων, όσο και σε εκείνο των χωρών που διαφωνούν με αυτήν την πολιτική της Ελλάδας.

Ωστόσο, στη συζήτηση αυτή η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Την ίδια πολιτική χορήγησης βίζας σε ξένους που αγοράζουν ακίνητα ακολουθούν και άλλες χώρες. Εντός των ημερών, μάλιστα, η Ισπανία αναμένεται να ψηφίσει νόμο που θα κατεβάζει το ήδη ισχύον όριο που «χορηγεί» βίζες στις 160.000 ευρώ. Διαμορφώνονται έτσι συνθήκες έντονου... ανταγωνισμού για την προσέλκυση αγοραστών ακινήτων στον οποίο συμμετέχουν και άλλοι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ωστόσο, τον δρόμο είχε ανοίξει πριν απ’ όλους η Λευκωσία και μάλιστα με πολύ αξιόλογα αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα; Οπως προκύπτει και από διπλανό ρεπορτάζ, πέραν των πολλών Ρώσων που επέλεξαν την Κύπρο και για φορολογικούς λόγους –εξακολουθεί να έχει έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα– να αυξάνονται με υψηλότατους ρυθμούς και οι αγορές ακινήτων από Κινέζους.

Συγκεκριμένα, στην Πάφο, όπως αναφέρουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους Κινέζοι και Ρώσοι αγόρασαν το 90% των περίπου 600 ακινήτων που άλλαξαν χέρια. Και όλα αυτά την ώρα που το real estate στο νησί βρίσκεται σε ύφεση, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κατά 15% την τελευταία 5ετία.

Για να ξαναγυρίσουμε στα της Ελλάδας, η ανάλογη πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως είναι φυσικό, δεν μένει ασχολίαστη από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Ειδικά στα βρετανικά μίντια, όπου υπάρχει παραδοσιακά μια μάλλον αρνητική θέση ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Συνθήκη Σένγκεν, σχολιάζουν διπλωματικοί παρατηρητές με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ». Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στον Guardiaτου επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων με την Κίνα. Εκεί, λοιπόν, αναφέρεται ότι «δημιουργούνται ζητήματα» όταν οι άδειες διαμονής χορηγούνται από χώρες που συμμετέχουν στη Συνθήκη του Σένγκεν, όπως δηλαδή η Ελλάδα.

Η Κομισιόν, πάντως, διαρρέει ότι η απόφαση χορήγησης άδειας διαμονής σε πολίτες εκτός Ευρώπης αποτελεί ευθύνη της κάθε εθνικής κυβέρνησης. Εκτιμάται παρ’ όλα αυτά ότι είναι ζήτημα χρόνου να διατυπωθούν αντιδράσεις.

Η Αθήνα, όμως, εμφανίζεται διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει το «όπλο» της βίζας σε πλήρη ανάπτυξη: ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο, ανακοίνωσε πως θα χορηγούνται άδειες διαμονής σε όσους Κινέζους αγοράσουν ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Και οι Κινέζοι που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητα στην Ελλάδα αλλά και ανά την Ευρώπη είναι πάρα πολλοί, για δύο κυρίως λόγους:

- Πρώτον, επειδή όσοι επενδύσουν στο εξωτερικό επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεσιν του σχετικού νόμου στην Κίνα, να κάνουν περισσότερα από ένα παιδιά.

- Και δεύτερον, επειδή η ανερχόμενη αστική τάξη της χώρας αριθμεί άνω του ενός εκατομμυρίου οικογένειες και πληθαίνει μαζί με την ανάπτυξη της οικονομίας της.

Με την παρουσία εδώ μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων, όπως η Cosco και με δεδομένα τα πλεονεκτήματα της ελληνικής γης, το αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένεται να αυξηθεί άμεσα. Οπως συμβαίνει με το έμπρακτο αγοραστικό ενδιαφέρον των Ρώσων που πραγματοποιούν εδώ και μήνες πολλές τοποθετήσεις σε Κρήτη, Χαλκιδική και Πελοπόννησο. Οι πληροφορίες δε, επιμένουν ότι στους Ρώσους και τους Κινέζους θα πρέπει να προστεθούν και Αμερικανοί αλλά και Αραβες.

Ποιοι και πώς μπορούν να πάρουν βίζα

Ο νόμος, όπως ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 90, 18/4/2013) δίνει τη δυνατότητα σε ξένους που προβαίνουν σε επένδυση σε ελληνικά ακίνητα ύψους 250.000 ευρώ και άνω να λάβουν άδεια διαμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Αναλυτικότερα, «με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης χορηγείται άδεια διαμονής για 5 έτη σε υπήκοο τρίτης χώρας, εφόσον έχει λάβει θεώρηση εισόδου όταν απαιτείται και διαθέτει, είτε προσωπικά είτε μέσω νομικού προσώπου του οποίου οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια τού ανήκουν εξ ολοκλήρου, κατά κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή έχει συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας χρονομεριστική μίσθωση» ή «δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα». Η άδεια «μπορεί να ανανεώνεται για ισόχρονη διάρκεια, εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει κατά τους παραπάνω τρόπους στην κυριότητα, νομή και κατοχή του». Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών το ύψος της ακίνητης περιουσίας μπορεί να αναπροσαρμόζεται και θα προκύπτει σύμφωνα με τις αναγραφόμενες επί των συμβολαίων αξίες των ακινήτων ή των συμβάσεων μίσθωσης. Οι δικαιούχοι μπορεί να συνοδεύονται και από τα μέλη της οικογενείας τους, στα οποία χορηγείται, ύστερα από αίτησή τους, ατομική άδεια διαμονής, που ανανεώνεται ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής του συντηρούντος. Οι άδειες διαμονής δεν καθιερώνουν δικαίωμα πρόσβασης σε οποιαδήποτε μορφή εργασίας και το διάστημα διαμονής δεν συνυπολογίζεται για τη χορήγηση ιθαγένειας.






No comments:

Post a Comment