Sunday 28 October 2018

Γυναίκες Ηπειρώτισσες - Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά: 28 October, Ochi Day





Two songs for Ochi Day, 28 October:




Different video, same song

Γυναίκες Ηπειρώτισσες μέσα στο χιόνι πάνε κι οβίδες κουβαλάνε κι οβίδες κουβαλάνε Θεέ μου τι τις πότισες και δεν αγκομαχάνε Γυναίκες Ηπειρώτισσες ξαφνιάσματα της φύσης εχθρέ γιατί δε ρώτησες ποιον πας να κατακτήσεις Γιαννιώτισσες Σουλιώτισσες ξαφνιάσματα της φύσης εχθρέ γιατί δε ρώτησες ποιον πας να κατακτήσεις Γυναίκες απ’ τα σύνορα κόρες γριές κυράδες φωτιά μες τους βοριάδες φωτιά μες τους βοριάδες εσείς θα είστε σίγουρα της λευτεριάς μανάδες Γυναίκες Ηπειρώτισσες ξαφνιάσματα της φύσης εχθρέ γιατί δε ρώτησες ποιον πας να κατακτήσεις Γιαννιώτισσες Σουλιώτισσες ξαφνιάσματα της φύσης εχθρέ γιατί δε ρώτησες ποιον πας να κατακτήσεις





Μεσ' τους δρόμους τριγυρνάνε οι μανάδες και κοιτάνε ν' αντικρίσουνε, τα παιδιά τους π' ορκιστήκαν στο σταθμό όταν χωριστήκαν να νικήσουνε. Μα για 'κείνους που 'χουν φύγει και η δόξα τους τυλίγει, ας χαιρόμαστε, και ποτέ καμιά ας μη κλάψει, κάθε πόνο της ας κάψει, κι ας ευχόμαστε: Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά, παιδιά στη γλυκιά Παναγιά προσευχόμαστε όλες να 'ρθετε ξανά. Λέω σ' όσες αγαπούνε και για κάποιον ξενυχτούνε και στενάζουνε, πως η πίκρα κι η τρεμούλα σε μια τίμια Ελληνοπούλα, δεν ταιριάζουνε. Ελληνίδες του Ζαλόγγου και της πόλης και του λόγγου και Πλακιώτισσες, όσο κι αν πικρά πονούμε υπερήφανα ασκούμε σαν Σουλιώτισσες.

See also, Kalpaki Memorials


A poem by Efterpi Sarrou




Zalongo


A Tweet from the British Ambassador (Kathimerini) - Κ. Σμιθ, η πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας: Ελλάδα και Βρετανία, μόνες στα άκρα της Ευρώπης συνέχιζαν να αντιστέκονται στη ναζιστική πλημμυρίδα:

«Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», δήλωσε ο Winston Churchill, αναγνωρίζοντας την ανδρεία των Ελλήνων. Μετά το ΟΧΙ, η Ελλάδα και η Βρετανία μόνες στα άκρα της Ευρώπης συνέχιζαν να αντιστέκονται στη ναζιστική πλημμυρίδα».

Original tweet

(There seems to be some uncertainty about when Churchill may have said these precise words).











No comments:

Post a Comment